top of page

Hvor lavt kan du gå, når du sikter høyt?

Oppdatert: 4. mar. 2023

Mange ferske statister og skuespillere går i den fella at de tar på seg altfor mange ubetalte eller underbetalte oppdrag. Og da snakker jeg ikke om student- og skoleproduksjoner – men om større selskap som dessverre vet å utnytte folks ønsker om å komme på TV.

Det er en viss sjanse for å støte på lignende annonser ute i diverse sosiale media (denne er riktignok fra 2017):

“Vi skal nå i gang med en stor innspilling av Spillefilmen ***, og trenger i den samenheng MANGE statister. Mye av innspillingen er i Høstferien, men den største dagene er Torsdag 12.10.2017. Her lurer vi rett og slett på hvem av dere som kan og som har lyst. Det er desverre ikke noe honorar disse store dagene, men dette er en stor film med mange kjente fjes og en utrolig spennende og lærerik dag og være med på. Om dere ønsker å være med så send oss ett svar på denne mailen 🙂 NB! Innspilling i OSLO !!”

Honorar, betaling, lønn… Uansett hva du velger å kalle det, er dette noe av det viktigste du må kunne noe om. For du gjør vel ikke en jobb for en slikk og ingenting, gjør du vel? Dette innlegget tar for seg det viktigste du må være obs på når du er ny og sulten på erfaring. Her får du en forklaring på det du måtte lure på om lavbetalte og ubetalte oppdrag.


A. Den berømte 500-lappen Det er fortsatt en god del produksjoner som tilbyr 500 kr i lønn. Vel så bra det, når arbeidsdagen er under 4 timer lang. Blir du tilbudt full dag for en 500-lapp, takk pent nei. For 1000 kr kan du jobbe opptil 8 timer – ikke 10, 12, 14…

B. Studentproduksjoner Studentproduksjoner er unntaket fra regelen om minstehonorar. Filmstudenter er fremtidens filmskapere. De får ikke økonomisk støtte til sine eksamensfilmer, og kan derfor heller ikke tilby honorar (likevel får du ofte dekket reise og mat). Men, det er helt innenfor å støtte studenter ved å stille opp gratis. Det har flere fordeler:

  • Studentene består sin eksamen

  • Du får verdifull erfaring å sette på CV-en

  • Det er mulighet for nettverksbygging – kanskje studentene vil bruke deg i senere produksjoner som er sponset / støttet og betale deg god honorar 🙂

Derfor kan du med fordel stille opp gratis for studenter.

C. Større produksjoner Store produksjoner, lik den jeg siterte lenger opp, burde ha råd til å lønne statister med 1000 kr dagen, istedet for å satse på folk som vil stille gratis. Ser du en slik utlysning, ikke søk engang. Får du den på mail (gjerne etter å ha registrert deg i et byrå, arkiv eller lignende), takk pent nei, og husk å gi beskjed om at du ikke jobber gratis – så blir de obs på at det ikke er vits i å sende deg slike forespørsler i det hele tatt. Argumentet med “kjent regissør”, “storsatsing”, “mange kjente skuespillere” osv er bare ikke godt nok! De jobber vel ikke gratis, de? Og det skal ikke du heller!

D. Musikkvideo Her er det litt variasjon. Da jeg var 17, stilte jeg opp gratis i en musikkvideo for en Idol-deltager som hadde kommet lengre enn meg i konkurransen… Motivasjonen min var jo rett og slett å være med på noe, å medvirke, ha det gøy. De aller fleste artister som ennå ikke har kommet opp på hitlistene, får ikke støtte til musikkvideoproduksjon og må derfor dekke alt ut av egen lomme. Det er nettopp derfor de ikke har mulighet til å lønne statister og skuespillere. Men, her er det et stort men – de store artistene, og da snakker vi de som tjener hundretusener, ja til og med millioner – disse bør absolutt betale! Så, hva musikkvideo angår, må du ta en vurdering ut ifra hvor stor/kjent artisten er, eller om dette er en debutant som betaler produksjonen av sin egen musikkvideo selv.


E. Reality Disse betaler aldri, med unntak av visse konkurranser med større premie – deltagelse her er på egen regning og ansvar! Med stor fare for skuffelse…

Husk, ditt arbeid er et viktig bidrag, som har en verdi 🙂

PS: Dagens episode av Statistpodden handler om nettopp dette temaet. Du finner den der du lytter til podcast.


12 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page