top of page

Derfor virker ikke nyttårsforsetter

Og slik får du dem til å virke!

Er du en av dem som har satt deg som mål å få flere oppdrag? Spesielt etter å ha slappet godt av i julen, så tenker du: Ja, fra nyttår skal jeg være mer aktiv! Men slik ble det ikke, for livet kom i veien… Og når du kjenner på denne dårlige samvittigheten så ønsker du å gjøre noe med det, en ny start, ikke sant? Slik var det for meg og. Selv om jeg meldte meg inn i Statist.no igjen, og søkte på noen få jobber så stoppet det opp våren 2022. Mitt hjemland og nabolandet ble rammet av krig, og fordømmelsen mitt land og mitt folk ble møtt med var en stor påkjenning, og jeg møtte veggen med et smell. I mars og april hadde jeg nok med å holde meg selv oppe, en dag om gangen. Dette resulterte i en lengre pause, og etter at jeg fikk det bedre trengte jeg en “recovery-time”. Etter hvert begynte jeg på kurs, slik at jeg hadde noe å henge fingrene i. Men jeg savnet filmlivet! Første dag etter kursslutt ønsket jeg å komme i gang igjen og bli mer aktiv. Og selv om jeg ikke hadde det som nyttårsforsett akkurat, så var det målet mitt for høsten.


Jeg la opp en konkret plan for å få flest mulig oppdrag. Og ikke bare en plan. Men plan A, B og C var lagt, hvor alle mulige scenarioer var dekket. Morgen-, lunsj- og kveldsrutiner med jobbsøk og sjekk for nye oppdrag som har blitt lagt ut. Selv i helgene setter jeg av noen minutter hver kveld for å "scanne" alle portaler og Facebook-grupper for nye innlegg. Og de rutinene har jeg holt meg til, når vi nå går mot et nytt årsskifte. Og de gir resultater! Mitt nyttårsforsett er derfor å doble inntekten neste år, og kunne leve av det som selvstendig næringsdrivende og ansatt 50 % i eget firma. Men, jeg startet ikke i det klokken slo midnatt på nyttårsaften. Jeg startet med å bygge opp rutinene 3 måneder før.

Har du vært på treningssenter i januar, har du sikkert lagt merke til hvor mange mennesker som ventet på å bruke apparatene, hvor mange gruppetimer som var fulle ei uke i forveien og hvor trangt det var i garderoben til enhver tid… Det blir jo deilig når mars kommer, for da er jo antall treningsentusiaster nærmest halvert – og du får treningen unnagjort på halve tiden grunnet mindre kø 🙂


Slik er det nok med oss alle. Mest entusiasme og engasjement i det vi skal til å sette i gang, men så gir vi opp før rutinene har blitt en vane. En vane trenger å etableres i en periode på mellom 3-12 uker, avhengig av hvor omfattende den er. Setter du i gang 1.januar, er det ikke sikkert din nye rutine er etablert før 1.mars. Ha derfor is i magen og fortsett 🙂

Her er mine beste tips for vaner som varer:

  • Dropp skippertakstiltak! Gå heller for en varig endring av vaner, f.eks. en tid i uken du dedikerer til akkurat det å søke nye jobber (kan være så lite som en time per uke). Jeg begynte med å sjekke og søke oppdrag hver mandag, onsdag og fredag morgen, men nå bruker jeg fort 1-3 timer hver eneste hverdag (og 15-30 min i helgene) på å gå igjennom alt og søke på alt jeg passer til, men sett av den tiden du har til rådighet.

  • Sett deg gode, realistiske mål, og senk forventningene! Er målet for stort og uoppnåelig, kan det føre til at du mister motivasjonen.

    • Av samme grunn bør du heller ikke ha generelle mål. For hva betyr egentlig “flere jobber”? Hvordan måler du hvorvidt du er blitt mer aktiv, er det i forhold til det som var i desember, november osv? Sett deg spesifikke mål isteden 🙂 Om det er ett oppdrag i uka, for eksempel, eller 10 i måneden, det er helt opp til deg, så lenge det er spesifikt nok og gjennomførbart.

  • Unngå å konkurrere med kollegaer. Det er svært hyggelig å holde kontakten med folk du møter på sett, bli venner på FB og til og med møtes på fritiden for en kaffe en gang iblant. Men! Det er en hake. Det er nemlig også svært fristende å dele hvilke oppdrag man fikk og ikke fikk, noe som igjen kan føre til konkurranse - særlig når begge søkte samme oppdrag og kun den ene fikk jobben, eller at en fikk en bedre rolle enn den andre. Hold gjerne kontakten, men unngå jobbsnakk. Da er det ekstra hyggelig å plutselig møtes igjen på jobb 🙂 Mer om akkurat dette temaet kommer i et annet innlegg.r

  • Det meste sitter i hodet. Unngå å gå i tankefeller, og begynne å overanalysere hvorfor du ikke fikk oppdraget. Her er det ingen fasit. Noen av oss går så langt som å farge / bleke håret i håp om å få flere oppdrag. Men så drastiske tiltak trenger du ikke å gjøre for å få jobb. Det finnes nok oppdrag til alle! Jeg har selv gått i denne fellen og tenkt at grunnen til at jeg ikke fikk jobben var mitt mørke utseende, men da kom jeg bare til å tenke tilbake på alle de gangene mørkt hår, grønne øyne og en hudtone som er hakket mørkere enn nordisk, faktisk var en fordel!

  • Ikke planlegg for mye. Oppdrag kan (og vil) komme på kort varsel. Unngå derfor å planlegge dine gjøremål ned til minste detalj, så slipper du å bli stresset, overveldet og kanskje takke nei til jobben. Om du vet at du bare MÅ til frisøren den ene uka, finn et sted som har dropin, gjerne nær deg. Jeg bruker for eksempel å ordne neglene mine en gang i måneden, og da pleier jeg å stikke innom salongen i nabobygget en dag jeg har fri og blir ofte tatt imot der og da (eller får time samme dag). Det samme tilbudet har de fleste private klinikker og tannleger (selv om offentlige legesentre har en del kø og det kan man ikke helt unngå).

  • Heng gjerne opp en plan, lag affirmasjoner osv. Men husk på å unngå setninger som “jeg skal ikke ta dårlig betalte oppdrag” – denne gir fokus til frasen “dårlig betalte oppdrag”, og ditt ubevisste sinn får lyst på nettopp dette! Skriv heller “Jeg skal kun ta oppdrag med minst xxx kr i lønn” eller “med arbeidstid under 8 timer” 🙂

  • Fokuser på en ting om gangen – ikke ha for mange mål, og start gjerne i det små 🙂

Godt nytt år, og masse lykke til! 🙂

10 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page